Directe toegang (DTP)

Nu ook zonder verwijzing naar de podotherapeut

Directe Toegankelijkheid Podotherapie (DTP)

Natuurlijk mag u nog steeds eerst een afspraak maken bij de huisarts, maar het is niet meer verplicht. Met deze maatregel wordt de huisarts ontlast en krijgt hij meer tijd voor andere zaken.

Voor u als patiënt heeft de ‘directe toegang’ voordelen.

  • U kunt bij vragen/problemen met betrekking tot de voeten, benen of rug zonder omwegen bij dé specialist terecht.
  • Het is voor de podotherapeut makkelijker om heel nauw samen te werken met andere zorgverleners zoals fysiotherapeuten, oefentherapeuten en sportartsen. De patiënt hoeft namelijk niet meer ‘via de huisarts’.
  • Door de directe toegang kan sneller gestart worden met de behandeling, dus er kan sneller gewerkt worden aan herstel.
  • Een sporter wil graag snel aan de slag. U kunt met de ‘directe’ toegang direct met uw sport-gerelateerde vraag een afspraak maken met één van onze sportpodotherapeuten.

Ons streven is om de wachttijden zo kort mogelijk te houden zodat u binnen 1 a 2 weken geholpen kunt worden door ons. Door de korte wachttijd en ‘de juiste zorgverlener op de juiste plaats’ kan een optimale en snelle zorg geleverd worden. Wel blijft de huisarts een centrale rol spelen in de coördinatie van uw zorg. Zo zal de podotherapeut uw huisarts blijven informeren, tenzij u aangeeft dat u dat niet op prijs stelt.

Wat veranderd er met de ‘Directe Toegankelijkheid Podotherapie’?

Als u besluit rechtstreeks naar de podotherapeut te gaan, dan voert deze eerst een zogenaamde screening uit. Tijdens deze screening wordt vastgesteld of u bij de podotherapeut aan het juiste adres bent. Zo niet, dan zal de podotherapeut u daar over informeren en advies geven om b.v. eerst naar de huisarts gaan.

Ook als de podotherapeut besluit dat u op de juiste plek bent, kan het voorkomen dat na het verdere onderzoek toch niet gestart wordt met een behandeling. Of dat voor de start van een behandeling eerst overleg met de huisarts gewenst is. U wordt daar dan ook van op hoogte gebracht.

Wat betreft de vergoeding door de zorgverzekeraar, wordt u geadviseerd om (net als voorheen) zelf van tevoren de eigen polis te raadplegen. De mate van vergoeding is nog steeds per verzekeraar anders geregeld. De kans bestaat dat de verzekeraar, ondanks de wetswijziging, WEL een verwijsbrief nodig heeft.